mandag 6. juli 2009

REST IN PEACE THE KING OF POP


There's A Place In
Your Heart
And I Know That It Is Love
And This Place Could
Be Much
Brighter Than Tomorrow
And If You Really Try
You'll Find There's No Need
To Cry
In This Place You'll Feel
There's No Hurt Or Sorrow

There Are Ways
To Get There
If You Care Enough
For The Living
Make A Little Space
Make A Better Place...

Oppvekst [rediger]

Det hevdes at Jackson hadde en tøff oppvekst med en far som ofte var hard mot ham. Det har også blitt påstått at faren til Michael Jackson var medlem av Jehovas vitner, men det er Michaels mor som er medlem av den religiøse organisasjonen. Han ble intervjuet av Oprah Winfrey i 1993, der han fortalte at han og brødrene ble tvunget av faren til å øve. De fikk ikke lov til å være ute med andre barn og leke. Michael fortalte at han følte han ikke hadde en barndom, og at han opplevde barndommen gjennom å holde seg med barn som voksen.

Jackson 5 [rediger]

Faren, Joseph Jackson, ville at barna skulle bli popstjerner, og startet The Jackson 5. Bandet besto av Michael og fire av hans åtte søsken. Michael var bare fem år da bandet ble startet. Joseph kjørte dem hardt i årevis, og etter mye slit og hardt arbeid ble de til slutt stjerner som han ønsket. Etter å ha vunnet flere lokale talentkonkurranser fikk de kontrakt med Motown, og de fire første singlene ble alle nummer en på Billboard. I 1974 signerte de en ny kontrakt med Epic Records, men de kunne ikke beholde navnet The Jackson 5 ettersom Motown eide rettighetene til det navnet, så skiftet navn til The Jacksons.

Mange var kritiske til at Michael var mye med barn i fritiden sin. Han selv begrunnet det med at han ikke hadde noen barndom hvor han kunne leke og være sammen med andre barn. Michael og brødrene hadde enten opptredener, intervjuer, foto-sessions osv, og fikk ikke lov til å leke. Så da Michael var voksen sa han at når han var med barn og så hvordan de lekte, så følte han at han opplevde det han ikke fikk oppleve i sin egen barndom.[3]

Begynnelsen på en solokarriere [rediger]

Tidlig på 1970-tallet startet Michael sin solokarriere. Plateselskapet ønsket at han skulle spille inn eget materiale, og i 1972 kom hans første solosingel ut: «Got to be There». Michael fortsatte allikevel i The Jacksons. I 1977 spilte Michael i filmen The Wiz sammen med Diana Ross. I forbindelse med innspillingen kom Michael i kontakt med plateprodusenten Quincy Jones, som skulle få stor betydning for hans videre karriere. I 1979 lagde de albumet Off the Wall, som solgte hele 20 millioner (8. mai 2006) eksemplarer og hadde fire topp 10-hits. Dette ble hans store gjennombrudd.

Suksess [rediger]

Michael fikk en Grammy for låten «Don't Stop 'Til You Get Enough», men han syntes platen fortjente mer honnør, og var ikke fornøyd med responsen.[4] Derfor bestemte han seg for å gjøre en oppfølger som var mye bedre, og det var selvsagt at Quincy Jones skulle produsere den også. De fleste trodde nok det var vanskelig å gjøre en etterfølger til Off the Wall, men da Michael Jackson ga ut platen Thriller i 1982 tok det helt av. Thriller slo alle rekorder og solgte over 104 millioner på verdensbasis. Platen lå på listen i hele 37 uker i strekk.[trenger referanse] Jackson mottok imponerende åtte Grammyer for platen. Thriller er den eneste platen som har ligget på førsteplass både ved inngangen og utgangen av samme år. 7 av de 9 låtene nådde topp 10 på Billboard listene, som slår nok en rekord (som ble holdt av han selv med 4).

Michael Jackson i 1988

I så måte var trolig Michael Jackson også verdens nest mestselgende soloartist. Han solgte over 750 millioner plater,[5] kun slått av Elvis Presley med sine over 1,5 milliard solgte album.

Michael Jacksons «Moonwalk» ble hans signatur etter at han avslørte sine nyskapende dansetrinn på NBC-TV foran 50 millioner seere under låten «Billie Jean» 12. mai 1983. Med sorte bukser til anklene, sølvglitrende sokker, fedorahatt, og én hanske, laget av rhinstein, skapte han både ny mote og en ny dansetrend.

I 1985 skrev Michael «We Are The World» sammen med Lionel Richie. Platen ble belønnet med fire Grammypriser. Jacksons følgende album fikk navnet «Bad» (1987). Michael fikk nok en rekord med å være den første artisten med hele 6 #1 singler fra ett og samme album. I tillegg fikk han 5 Grammynominasjoner, men vant bare en. Bad var det siste albumet som ble produsert av Quincy Jones. I 1991 slapp han albumet Dangerous, som toppet Billboardlisten. På Dangerous fikk Michael Jackson Guns_N'_Roses gitaristen Slash til å spille gitar på 2 av sporene; («Black Or White» og «Give In To Me»). Albumene solgte 35 og 30 millioner eksemplarer. I 1992 la Michael ut på en omfattende verdensturne The Dangerous Tour, hvor Norge sto på listen med konsert på Valle Hovin for 35 000 tilskuere. Kritikerne var enige om at konserten ikke bydde på noen musikalske overraskelser, men showet hadde utrolige effekter og illusjoner. Konserten hadde et strømforbruk på 250 000 watt og varte i 2,4 timer.[trenger referanse] Michaels Dangerous tour var den den største turneen noen artist har gjort i historien,[6]slo sin egen rekord fra Bad Tour. Den utrolige scenen tok nesten tre dager å sette opp. 20 lastebiler med utstyr ble fraktet med lastefly. Dangerous tour inkluderte 69 konserter, som brakte sammenlagt et publikum på 3,5 millioner mennesker. 1. oktober ble konserten Live in Bucharest vist på TV og radio i over 60 land, og senere utgitt på DVD.

Anklager og nedtur [rediger]

På 90-tallet skrev Michael Jackson under ny platekontrakt med Sony. Kontrakten var verdt hele 890 millioner USD (6,7 milliarder norske kroner). Men i 1993 ble Michael Jackson anklaget for å ha antastet den 13 år gamle gutten Jordy Chandler. Dette førte til at Pepsi, som han hadde sponsoravtale med, sa opp kontrakten.[7] Men Jackson hevdet hele tiden sin uskyld og ble aldri dømt for utuktig omgang med barn. I følge juryen ble Jordy Chandler ikke trodd i retten pga. hans forskjellige versjoner som ikke stemte. I følge en dokumentar der et lydklipp ble lekket ut av faren til Chandler, ble det avslørt at Jordy Chandler aldri ble misbrukt av Michael Jackson.[8][9]

Forfatteren Geraldine Hughes skrev en bok med tittelen Redemption: The Truth Behind the Michael Jackson Child Molestation Allegations. Hughes avslørte i boken fakta som aldri har vært kjent for offentligheten, og konkluderer med at Jackson må ha vært uskyldig i anklagene som ble rettet mot ham i 1993. I 1994 stilte han for intervju hos Oprah Winfrey, hvor han snakket om hans karriere som musikkartist. I følge nettstedet Mjoai.com ble programmet sett av over 100 millioner mennesker over hele verden. Samme år ble det bekreftet at Michael hadde giftet seg med Lisa Marie Presley, rockelegenden Elvis Presleys eneste barn. Ekteskapet varte bare i 18 måneder. Lisa Marie dukket også opp i Michael Jackson-videoen «You Are Not Alone».

Operasjoner og rykter [rediger]

Michael Jackson levde et langt liv med mange falske rykter. Han ble anklaget for å ha kjøpt elefantmannens bein og operert det inn i sin egen kropp, han ble anklaget for å være pedofil, født som kvinne, homofil, bleket huden sin hvit og mye mer.[10] I 1993 avslørte Michael Jackson at han hadde hudsykdommen Vitiligo,[11] en hudsykdom som 2 % av verden lider av. Vitiligo gjør at pigmentene i huden dør og mister fargen til en lys farge. Michael sa i et intervju i 1993 med Oprah Winfrey at han fikk denne sykdommen litt før innspillingen av Thriller, men dekket til den lyse fargen med brun sminke. Med årene ble sykdommen verre, og 85 % av Michaels kropp var av lys hud. Så han sminket seg heller hvit enn å bruke evig tid på å sminke seg brun.[12][13][14]

I boken Moonwalk innrømmet Michael å ha operert nesen to ganger og laget en liten grop på haken. Men han nektet for at alt det andre som var skrevet om hans utseende.

Tilbakekomst [rediger]

I 1995 kom Michael Jackson med albumet HIStory - Past, Present and Future, Book I, et dobbeltalbum som inneholdt 15 nye sanger og en greatest hits-CD. Den første singelen, «Scream», var en duett med søsteren Janet Jackson. Michael Jackson fikk sin 13. #1 hit i 1995 med «You Are Not Alone», skrevet og produsert av R&B-stjernen R. Kelly. Albumet startet helt øverst på hitlistene og solgte 20 millioner på verdensbasis. Samme år la han ut på en omfattende turne, The History Tour I 1996 skapte han overskrifter ved å skille seg fra Lise Marie Presley. I 1997 gjorde han nye overskrifter, ettersom han fikk barn med sykepleieren Debbie Rowe, og det ble mange spekulasjoner rundt om Michael var faren, hvor mye hadde han betalt Debbie for å føde, og om hun ville se barnet sitt igjen. Kritikerne kalte Michael for en «Pudret Frelser», pga hans humanitære arbeid for å redde verden. Temaet dukket opp mange ganger i løpet av konsertene. History tour gikk for fulle hus.

De tre scenene som ble brukt veide hver 550 tonn.[trenger referanse] Etter at han var ferdig med en konsert i København, var scenen klar i Gøteborg, mens de demonterte scenen som sto i Tyskland, for så å sende den til Norge, hvor han skulle opptre på Valle Hovin for 32 000 fans. I løpet av konserten i København ble han overrasket med en 2 meter høy kake, ettersom det var hans 39-årsdag. History tour ble avsluttet på Vallahovid i Spania. Etter denne turneen hadde 5 millioner mennesker sett han opptre.

Hollywood Walk of Fame

I oktober 2001 utkom et nytt album fra Michael Jackson - Invincible. Det nye albumet inneholdt 16 sanger, deriblant singlen «You Rock My World» og radiohiten «Butterflies». I produksjonen av albumet hadde Michael Jackson jobbet med navn som Rodney Jerkins, Teddy Riley, Dr Freeze og R. Kelly. Carlos Santana bidro også på albumet. «Speechless» er en av mange sanger som Jackson ikke fikk gitt ut på single fordi Sony satte foten ned.[trenger referanse] Kritikerne var ikke sene med å si at albumet ikke holdt mål, selv om det solgte bra. Invincible har siden 2001 solgt 12 millioner eksemplarer på verdensbasis (desember 2006).

Michael ble erklært offisielt legende og har betydd mye for dagens musikk.[15]

Michael var den første som fikk to stjerner på Hollywood Walk of Fame; først i 1979 som medlem av The Jackson Five; så i 1984 som soloartist. Siden en filmpremiere på samme tid som Michaels dødsfall hadde lagt beslag på fortauet med stjernen hans, samlet fans seg isteden ved stjernen til hans navnebror, radioverten Michael Jackson.[16]

Rettssak [rediger]

Neverland, der Jackson bodde fra 1988 til 2005

13. juni 2005 ble Michael Jackson frikjent i en straffesak anlagt i Santa Barbara, hvor han var anklaget for seksuelle overgrep mot barn og servering av alkohol til mindreårige. Han var anklaget for å ha misbrukt en gutt. Moren til gutten hadde gjeldsbrev og fortalte forskjellige versjoner i retten; det samme gjorde gutten.[trenger referanse] De hadde ingen beviser på at Michael Jackson hadde misbrukt gutten, og han ble frikjent. Ifølge VG ble det avslørt en telefonsamtale mellom faren til offeret og offerets advokat der det sies at moren kun ville ha pengene til Michael Jackson.[trenger referanse] I november 2003 utgav Michael Jackson og Sony en samleplate med hans nummer 1 hits på CD og DVD, med tittelen Number Ones. Albumet inneholdt en ny sang av Michael, «One More Chance». Samme dag som platen ble lansert, ble det utlevert en ordre om arrestasjon av Jackson. Michael var da i gang med innspillingen av musikkvideoen til «One More Chance», som til dags dato ikke er utgitt pga rettssaken. Han ble nå anklaget for å ha seksuelt forført et barn.[trenger referanse] Jackson hevdet alltid sin uskyld. Han uttalte etter arrestasjonen at han aldri kunne tenke seg å bo i Neverland lengre, på grunn av politirazziaen var det ikke lenger et hjem for ham. Fra nå av ville han bare besøke Neverland. 13. juni 2005 ble han frifunnet på alle ti tiltalepunkter.

Rykter om konvertering til islam [rediger]

21. november 2008 begynte rykter å gå om at Jackson hadde konvertert til islam og endret navn til Mikaeel.[17][18][19][20][21]

Betydning for dagens artister og musikken [rediger]

Michael Jackson gjorde mye for dagens artister,[trenger referanse] og mange takker han for hans inspirasjon til å ha hjulpet andre artister til å få suksess. Han fikk til at MTV viste musikken til svarte, som den gang i tid ikke gjorde. Chris Brown, Beyonce, Ne-yo, R. Kelly, Chris Tucker, Michael Jordan, Akon, Justin Timberlake, Slash, Evan Ross, og mange andre kjente kjendiser er store fan av Michael Jackson.[22][23][24]. Han gjorde også dagens dansemiljø noe helt annet enn det var før, mye er «Jackson-trinn». Michael Jackson gjorde også musikkvideoer til noe helt annet enn det var før; han hadde lange og morsomme videoer.[25]. Han gjorde også R&B noe helt annet enn den var før.[26] Michael Jackson gjorde veldig mye fint for både musikken og for barn i alle land.[27][28]. Han gav mye penger til veldedighet, og stiftet også egne veldedighetsorganisasjoner.[29]

This is it! [rediger]

5. mars 2009 annonserte Sony Music og Michael Jackson at han skulle avholde 50 farvelkonserter i Londons O2-arena i juli 2009. Konsertserien fikk tittelen «This is it!».[30]

Konserter i Norge [rediger]

  • 15. juli 1992 – Valle Hovin
  • 19. august 1997 – Valle Hovin

Filmer [rediger]

Diskografi [rediger]

Utdypende artikkel: Michael Jacksons diskografi


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar