mandag 6. juli 2009

Om rasen alaska husky og Alaska malamute:

Alaskan Husky

Alaskan Husky


Oppdrettere av denne rasen:


Calibros
Kennel solheia
Hunting pride
Mountain king`s sledehundkennel
Kennel brisen
Pewahusky
Lurveleven kennel
Riskeulven
Farkas kennel
Movassbakken
Livi´n on love

Str: Middels
Aktivitetsbehov: Stort
Pelslengde: Korthåret
Behov for pelsstell: Lite
Allergivennlig: Nei
Generell omtale:
Alaska husky er ikke en rasehund, men en blanding av polare raser, fuglehund, greyhound m.m. I motsetning til de fleste andre blandingshunder har en god del AH stamtavler (slik at interesserte kan følge linjene for å finne den hunden fra de linjene en vil ha) og er avlet av mennesker for et formål; å trekke, ha fart, styrke og å være utholden. Det er den mest brukte sledehund i verden. Det eneste som mange av de polare hundene er bedre på er pelsen.

Siden alaska husky ikke er avlet for utseende, finnes den i mange varianter av størrelse, vekt, farge på øynene, farge på pelsen, pelstype, og ørefasonger. Langdistanse huskyer har ofte en tettere pels og kraftigere bygning enn sprinthunder. For å få enda bedre løpshunder er det mange som eksperimenterer litt med å blande inn litt vorsteh- og pointerblod, og kanskje litt mynde. Dette gjør de raskere og mer trekkvillig, men litt mindre hardføre enn de tradisjonelle polarhundene. Siden de er iblandet jakthund har mange et sterkt jaktinstinkt.

Gemyttet på alaska husky er også viktig i avlen, aggressive og gretne hunder blir ofte selektert ut, dermed er de fleste grei mot andre hunder og mennesker. Det at den er grei og utholden gjør den til en utrolig fin å bruke til friluftsliv, både til bruk med sele og kløv. At pelsen er litt tynn i forhold til andre polarhunder gjør ingen ting, et dekken som kan beskytte utsatte områder og halm og/eller et ullpledd til å ligge på gjør at de holder varmen. Alaska Husky er en veldig frisk hundetype og har bedre helse en de aller fleste registrerte hunderaser. Det er sjelden at en AH har hofte- eller albuefeil, allergiproblemer eller andre sykdommer.

De fleste konkurransekjørere foretrekker tisper mellom 20 og 23kg og hannhunder mellom 22 og 26kg. Hunder med gode poter og som kommer seg raskt etter anstrengelse er favoriserte. Med potesokker, halmunderlag og opp mot 10 000 kalorier døgnet i matfatet kan disse hundene trekke 1800 kilometer på under ti døgn.

Å eie en Alaska Husky

AH er en "rase" som krever mye aktivisering, og det er (som med alle andre hunder) viktig å vite hva du har. Siden de varierer veldig så kan det være store individe forskjeller, men de trives best i flokk. Det er fult mulig å ha en AH alene, inne eller ute, men de kan ha seperasjonsangst (hyler/uler) og veldig mange tygger på ting når de er alene.

Siden de er blandet med mye rart, har AH generelt sterkt jaktinstinkt. Det er ikke en hund som du uten videre slipper løs i skogen og håper at den holder seg nært deg...

Som med alle andre raser så er det viktig at man vet hva man går til når man skaffer seg hund.En alaska husky trenger (som voksen) mye mosjon, mer enn mange andre raser, så hvis man er et aktivt menneske, så kan det være hundetypen for deg. Hvis man tar hensyn til det hunden er avlet for, og de instinktene de har, så kan man få en flott hund av en alaska husky, en super turkamerat!

Nå skal det sies at har man hatt en alaska husky, så blir det ofte til 8-10 etter noen år. Da er ikke hund lenger en liten hobby, men en aktiv livsstil!


Alaskan malamute

Alaskan malamute


Oppdrettere av denne rasen:
Diar yggdrasil TJøTTA
Kennel vinterborgen STEINKJER
Østbylias kennel STEINKJER

Inupiat
Igaluk
Unavoq
Terra polar
Qannik
Trap line
Najanin kennel
Kennel snowcutter
Kennel camipato
Tämjantorpets kennel
Wintertrail

Str: Stor
Aktivitetsbehov: Stort
Pelslengde: Langhåret
Behov for pelsstell: Lite
Allergivennlig: Nei
Generell omtale:
Så langt vi vet var utgangpunktet for alaskan malamute, en stamform av spisshunden som gjennom utvikling og tilpasning førte frem til den hunden en fant i deler av det vestlige Alaska rundt århundreskiftet. Alaskas eskimoer og deres hunder er beskrevet av flere arktiske ekspedisjoner allerede fra 1500-tallet. De første malamutene kom til Norge i 1973.

Malamuten er av temperament hengiven, blid mot alle, og ikke en enmannshund. Den kan briske seg når den møter andre hunder, spesielt av samme kjønn, men ikke verre enn andre raser. Denne hundetypen kan passe til mange. Malamuten kan bli en flott familiehund, hvis man integrerer den som et fullverdig familiemedlem. Ellers er det en seig og sterk trekkhund, og glad i å bli utfordret, både med lydighet og fysiske aktiviteter.

Alaskan malamute er en intelligent hund, som kan brukes til det meste. Allsidig familiehund.

Malamuten blir ofte 11-15 år gamle, og arvelige sykdommer har liten utbredelse i rasen
Rasestandard:
Opprinnelsesland: USA. Alaskan malamute er en stor og kraftig polar spisshund. Skallen er bred, ørene er små og skal sitte på linje med de skråstilte øynene. Malamuten er ulveaktig av type. Den har kraftig underull og lange stive dekkhår. Tegningene på hodet har markerte trekk, som enten består av hette over hodet og resten maske. Vanligvis gråhvit. Kombinasjonen av hette og maske er ikke uvanlig. Av temperament skal den være hengiven, leken, vennlig oh trofast.

Skallen er bred og moderat hvelvet. Stoppen er svakt markert. Øynene er skråstilte og mandelformede. De er brune og skal ha et mykt og hengivent uttrykk. Ørene er middels store og stående.

Forlemmene har kraftig benstamme og er muskuløse. Baklemmene er brede og svært muskuløse. Moderat vinklet. Potene er av snøskotype (truger) og er store med godt sluttede tær med beskyttende pels i mellom. Kraftige tredeputer og korte, sterke negler.

Kroppen er kompakt, men ikke kvadratisk. Halen bæres fremover ryggen, som en vaiende fjærbusk.

Bevegelsene skal være stødige, avbalanserte og kraftfulle. Kraftig fraspark og god steglengde. I raskt trav samles bena mot kroppens midtlinje.

Pelsen er tykk med grov dekkpels. Lengden på både dekkpels og underull varierer fra 2,5 til 5 cm. Vanligste farger fra lys grå til sort, sobel fra lys sobel til rød. Fargekombinasjoner aksepteres i underull, hårspisser og fargeoverganger. Eneste tillatte ensfarge er hvit. Hvit er alltid dominant farge på underkroppen, deler av ben, poter og hodetegninger.

Mankehøyde: Hannhunder 63,5 cm. +/-, tisper 58,5 cm. +/-.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar