torsdag 9. juli 2009

Ensomhet

En av fem nordmenn er ensomme

Flere enn hver femte blant oss er plaget av ensomhet. Hele 70.000 nordmenn har ingen nære fortrolige eller venner de kan vende seg til når de får problemer eller trenger noen å snakke med. - Mange har mistet familien, jobben og et sosialt nettverk etter en psykisk krise, sier Sunniva Ørstavik i Rådet for psykisk helse til NRK Puls i programmet 24. september.

- Det må ikke være slik. Tvert imot har samfunnet ansvar for at de som har mistet noe, og som trenger nettverk mest, skal ha et netverk, sier generalsekretær Sunniva Ørstavik i Rådet for psykisk helse.

- Ensomhet er et av de største tabuene i dagens samfunnn. Jeg tror det er fordi vi knytter ensomhet til det at det er noe feil med den enkelte, slik at det blir skamfullt, i stedet for å knytte det til at det er noe feil med felleskapet, sier Ørstavik.

Gammeldagse, nære nettverk, som familie og nabolag, trygger ikke tilværelsen på samme måte som tidligere. Samtidig står 700.000 nordmenn utenfor arbeidslivet, og mangler dermed en viktig sosial møteplass.

I følge professor i sosialpolitikk Knut Halvorsen ved Høgskolen i Oslo, er ensomhet knyttet til tap. Det kan være tap av familie, arbeid, sosial posisjon og anseelse, eller fysisk og psykisk helse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar